Razgovor s pročelnicom Odjela gradske uprave za poduzetništvo

Razgovor s pročelnicom Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke Janom Sertić:

Nautika donosi novu kvalitetu u identitetu Rijeke

Rijeka Boat Show moderni je nasljednik nekadašnje Nautice, pa zatim Nautic Showa, što samo znači da se nautika i Rijeka vole još iz vremena kada smo mogli samo sanjati o dolasku luksuznih jahti u riječka pristaništa kao što je to zadnjih nekoliko godina sve češće i slučaj. Što razvoj nautičkog turizma i povezanih djelatnosti znači za Rijeku i okolicu?

Nautika je nedvojbeno jedna od najpropulzivnijih i najstabilnijih gospodarskih grana s visokim doprinosom u ukupnom turističkom proizvodu Hrvatske, koja je pokazala trend najbržeg oporavka kako u poratnim godinama, tako i u doba epidemije. Radi se o industrijama s visokim gospodarskim potencijalom, čiji se spill-over učinci u kratkom roku odražavaju na lokalnu ekonomiju. U kontekstu Rijeke nautika uskoro postaje mikro-regionalna specijalizacija, budući da će se izgradnjom i stavljanjem u funkciju marine Porto Baroš naš grad i službeno afirmirati kao centar nautičkog turizma. To pozicioniranje ne samo da donosi izravne benefite djelatnostima kao što su ugostiteljstvo i trgovina, već ima mogućnost dodatno poticati sve plave industrije i vezani IT sektor, a ujedno i pokrenuti inovacije. Vjerujem da je 35 godina duga tradicija nautičkog sajma samo uvertira u veliku nautičku priču koja nas idućih godina očekuje.

Kako komentirate podatak da je ovogodišnji Rijeka Boat Show potpuno rasprodan, pogotovo s obzirom na prethodne dvije pandemijske godine? 

Kao što sam već naglasila, nautika kao turistička grana pokazala je snažnu otpornost tijekom ove i prethodnih kriza, a njen je razvoj dio aktualnih nacionalnih i lokalnih strateških politika i planova. Dakle, imamo granu čiji je potencijal neosporan. Drugo, najavljene investicije i početak projekta Porto Baroš zasigurno su odjeknule u zainteresiranoj javnosti i Rijeku već obilježile budućom nautičkom destinacijom. Treći element za kojeg smatram da je dio uspjeha je organizacijski faktor. Naime, Grad Rijeka je od 2019. godine organizaciju sajma prepustio realnom sektoru, odnosno gospodarskom subjektu koji temeljem vlastitih kompetencija i tržišnog iskustva uspješno animira izlagače i posjetitelje, usavršava logistiku i obogaćuje program, što je rezultat ujedno i dobro postavljene vizije i kvalitetne operativne provedbe. Nemam sumnje da će Rijeka Boat Show u idućim godinama rasti u svakom pogledu, a Grad Rijeka će ta nastojanja i dalje podržavati.

Nautička budućnost Rijeke već je počela

Podrška Rijeka Boat Showu sa strane Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke važna je karika i u cijelom procesu preobrazbe Rijeke u nautičku destinaciju i uopće u tzv. otvaranje grada moru. Kakva su Vaša očekivanja, projekcije za budućnost Rijeke u tom smislu?

Rekla bih da je budućnost već počela J U posljednje vrijeme dogodile su se i događaju se snažne promjene, i to ne samo na infrastrukturnoj razini koja nam je vidljiva dok vozimo po gradu. Uz izgradnju D-403 i investicija Lučke uprave, početkom rujna je potpisan ugovor između Lürssen Design Center Kvarner i Sveučilišta u Rijeci, što predstavlja prvi korak u osnivanju Maritime Innovation Cluster-a, a vodi nizu razvojnih i istraživačkih projekata u suradnji privatnog, javnog i znanstveno-istraživačkog sektora. Time ujedno otvara vrata novim investicijama, kvalitetnim radnim mjestima i jačanju konkurentnosti. Ako tome dodamo i nedavno završene kao i tekuće razvojne i infrastrukturne projekte Grada Rijeke u funkciji primjene suvremenih tehnologija poput Proizvodnog parka Torpedo, Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju Energana te niz smart city projekata koji se odvijaju u okviru Centra kompetencija za pametne gradove, Rijeku pouzdano očekuje perspektivna budućnost i status etabliranog turističkog i nautičkog središta, ali i centra razvoja i transfera znanja i inovacija.

Upuštate li se i sami u plovidbene avanture?

Do sada sam se uvijek radije držala kopna, more samo hvalila i poput mnogih Riječana koristila blizinu obalnih krajolika Kvarnera za odmor i slobodno vrijeme. No, u situaciji rastućeg nautičkog potencijala Rijeke, opciju da se okušam u nekoj pravoj morskoj avanturi ostavljam širom otvorenom. Ta nova kvaliteta u identitetu Rijeke sigurno će utjecati na kulturu življenja svih nas i vjerujem da ćemo se svake godine sve više okretati našem moru i obalama.

Scroll to Top